#TRIP Auschwitz - Birkenau (Poland)

12:40 Unknown 1 Comments

Ahojte! 
Tak teda, po strašne dlhej dobe sme tu opäť s novým príspevkom. Úprimne vám poviem, že sme príspevky nepridávali kvôli stratenej inšpirácii alebo lepšie povedané, kvôli nedostatku času. Dúfame, že naša múza sa opäť vrátila a my sa vám budeme snažiť pravidelnejšie pridávať príspevky. :)

Ako ste už z názvu mohli zistiť, dnešný príspevok bude o koncentračnom tábore v Osvienčime a pracovnom tábore Birkenau.
Celý výlet do Poľska mal na starosti môj dejepisár, vyrážali sme o 8 ráno a cesta tam trvala až do pol druhej. O druhej sa nám začala prehliadka koncentračného tábora Auschwitz. Celým táborom nás sprevádzala poľská sprievodkyňa, ktorá vedela veľmi dobre po slovensky.
Teraz vám Auschwitz predstavím pomocou fotografií. 

Myslím si, že tento nápis "Arbeit macht frei" = Práca oslobodzuje, je každému známy. Na fotke sa nenachádza originálny nápis, pretože originál bol už raz ukradnutý a riaditeľ preto nechal vyrobiť kópiu. Nemajte strach, originálny nápis sa našiel a je odložený v bezpečí. 
Môžte vidieť, že písmeno B je naopak. Je to tak naschvál, aby každý, kto tam vstúpil vedel, že to, čo sa tam píše, je očividná lož.
Na ľavej strane fotky sa nachádza kuchyňa. 
Mapa označuje, odkiaľ boli Židia dovážaní.
Plechovky plynu Cyklón B, ktorý bol najskôr používaný na dezinfekciu a neskôr bol používaný v "sprchách". 





Stena, pri ktorej Nacisti strieľali Židov. Ako môžete vidieť, pri stene sú zapálené sviečky. V tej chvíli som asi najviac pocítila prítomnosť minulosti. 

Tu môžete vidieť, ako boli oddelené ženy od mužov pletivom, aby sa nestretli. 

"Sprcha..."

Birkenau 


Záchody, ktoré sa otvárali len 2x za deň. Bolo ich hrozne málo, čiže všetci Židia by sa tam aj tak nestihli vystriedať a keby aj áno, tak každý by mal na svoju potrebu čas cca 1 sekundu. Nepochopiteľné.
Podľa prvého plánu to mali byť stajne pre kone, ale neskôr sa z nich stali "domy" pre Židov.

Nepamätám si presne, kto tento vagón kúpil, no bol tam privezený ako spomienka na minulosť.


Snáď ste pri týchto fotkách cítili aj vy také hlboké emócie, aké som cítila aj ja v tej chvíli.
Zatiaľ papa!
-Zuzka

1 komentár:

  1. Achjo..toto je pro mě tak hrozně smutný téma! Byla jsem tam se základní školou a myslela jsem si, že mě to nijak nezasáhne, ale hned co jsem tam přišla oběhla mě zima a brečela jsem..hrozný pocit jsem měla hlavně v komoře kde jsem viděla ty škrábance od lidí když umírali. Nechápu jak byl někdo schopný toto lidem provádět. Navštívit mi to tam stačilo jednou. Nemohla jsem ani stát jak mi bylo zle. Doufám, že se už nic takového nebude opakovat. ..

    OdpovedaťOdstrániť